week van 26 december

26-12-2022

Nog een week te gaan voor dit jaar.

De indexen schoten weer alle kanten op in de afgelopen week. Veel handelaren zijn vervroegd naar huis gegaan om de kerstdagen te vieren. Dat merkten we duidelijk aan de omzetten in de afgelopen week. Die doken hard naar beneden. Het was bijna dagelijks stuivertje wisselen. De ene dag omhoog, om vervolgens de andere dag te zakken. De “gewone” beleggers hadden het zwaar. Het was voornamelijk computergestuurde handels programma’s die de koersen lieten bewegen. Bijna geen eer aan te behalen. Nike en FedEx kwamen met goede cijfers naar buiten, terwijl Micron Technologies met tegenvallende cijfers naar buiten kwam. We zagen dat de rente weer begon op te lopen en de prijs van een vat olie was dagelijks aan het stijgen. Voor de week steeg een vat olie met 7,2%. Voor de week waren de indexen in Amerika verdeeld. De Dow-Jones kon de week afsluiten met een winst van 0,9%. De S&P 500 verloor 0,2%. De Nasdaq verloor voor de week 1,9%. Dit is een trend welke we al langer zien. Voordat we het jaar afsluiten laten de indexen het volgende beeld zien. De Dow-Jones heeft dit jaar 8,6% verloren. De S&P 500 verloor tot nu toe 19,3%. De Nasdaq had een slecht jaar met een verlies tot nu toe van 32,9%. Het lievelingetje van de afgelopen jaren was dit jaar de gebeten hond. Als we kijken naar obligaties, die verloren dit jaar 11,8%. Alleen cash was de enige vorm die nog wat geld in het laatje bracht.

 

Traditiegetrouw hebben veel pensioenfondsen een 60/40 verdeling in hun portefeuilles. Dat betekent 60% obligaties en 40% aandelen. Sinds 1926 heeft deze verdeling de op vier na grootste daling in de geschiedenis laten zien. Dit om aan te geven dat het afgelopen jaar een heel moeilijk jaar was. Dat cash een betere investering was dan obligaties en aandelen in hetzelfde jaar is alleen in 1931 en 1969 gebeurd. De kans dat dit opnieuw in 2023 gaat gebeuren is heel klein. Het stelsel van centrale banken in Amerika (FED) heeft duidelijk aangegeven dat de rente wellicht zal stijgen tot 5,1%. Momenteel staan we al op 4,5%. Het resultaat van de afgelopen sterke stijgingen van de rente laat nog even op zich wachten. Renteverhogingen worden pas vertraagd in de economie gevoeld. Wij verwachten dan ook dat de rente in het eerste helft van 2023 zijn top zal bereiken, voordat de rente gaat dalen. Wellicht zal de FED in het tweede deel van 2023 de rente gaat verlagen, wat een enorme stimulans zal zijn voor niet alleen de aandelen, maar ook voor de obligatiekoersen. Aandelenbeurzen kijken tussen de zes en negen maanden vooruit. De kans op een wereldwijde recessie is aanwezig en als die komt, verwacht men die in de eerste zes maanden van dit jaar. Dat de beurzen dus bezig zijn aan een bodemproces is een goede mogelijkheid. Het heeft in ieder geval wel de karakteristieken van een bodemvorming. Wij verwachten wel dat Amerika het beter zal doen dan Europa. Deze heeft veel meer te maken met hogere energieprijzen en alle gevolgen van dien. Zeker als men daar een koude winter krijgt. Wordt het een zachte winter, dan kan Europa zich sneller herstellen, dan waar wij nu rekening mee houden. De oorlog in Oekraïne en Rusland zal een probleem blijven en we hopen dat dit wordt opgelost. Verder gaat onze aandacht uit naar de strijd tussen de regering Biden en de FED. Om inflatie de kop in te drukken moet men de geldhoeveelheid beperken. De FED doet dit door de rente te verhogen. De regering zit de FED dwars door telkens met steunmaatregelen te komen die de geldhoeveelheid juist laat toenemen. In februari verliest de regering zijn meerderheid en zal dus meer moeten onderhandelen om stimuleringsmaatregelen er doorheen te duwen. Maar in de afgelopen week werd er nog een pakket stimuleringsmaatregelen aangenomen ter waarde van $1,7 triljoen. Dit om zogenaamd de ambtenaren te kunnen betalen, maar er zit veel meer in de maatregelen. Er zijn meer dan 5.500 pagina’s in de maatregelen. Zolang de regering met dit soort steunpakketten komt, heeft de FED een moeilijke taak om de geldhoeveelheid naar beneden te krijgen.

Traditiegetrouw is de laatste handelsweek een goede handelsweek. Maandag zijn de beurzen in Europa en Amerika gesloten. Maar we verwachten nog vier mooie handelsdagen. We kijken ernaar uit en hopen dat de traditie wordt voortgezet.

 

Wij wensen u nog een prettige kerstdag en alvast een goede jaarwisseling en een (financieel) gezond 2023!