week van 24 october

24-10-2022

Keerpunt?

In de afgelopen week zagen we de beweeglijkheid van de markten niet afnemen, in tegendeel. Maar we zagen wel reden tot hoop. In het begin van de week leek het erop dat we hetzelfde scenario zouden volgen als drie weken geleden. Toen zagen we een maandag en dinsdag die positief waren, om de rest van de week te zakken. De eerste vier dagen verliepen volgens dat script, maar in plaats van een daling vrijdag, zagen we het tegenovergestelde. De markten opende met verliezen, maar aan het einde van de dag stonden er forse plussen. Alle drie de grote indexen stegen met ruim 2% voor de vrijdag. Is dit opnieuw het verhaal van één zwaluw maakt geen zomer? Of zijn we bezig om een bodem te vormen, om vanaf daar een eindejaarsrally te beginnen? Het lijkt op het laatste! Dat wil niet zeggen dat we geen dalingen meer verwachten. Onze graadmeter in de afgelopen maanden was de VIX index. Een getal boven de 30 geeft aan dat de professionele beleggers meer dalingen verwachten. Op vrijdag sloot deze index op 29,67. We gaan deze index maandag goed in de gaten houden. Blijft men onder de 30 en kan men ideaal gezien onder de 27 komen, dan kunnen we een stijging van de beurzen verwachten die meer draagkracht heeft, dan de afgelopen stijgingen. Dat waren stijgingen in een dalende markt. Hopelijk kunnen we nu uitbreken naar boven. Voor de week sloot de S&P 500 4,7% hoger. Daarmee is het verlies van dit jaar afgenomen tot een daling van 21,3%. De Dow-Jones steeg 4,9% nog altijd 14,5% lager dan waar men het jaar op begon. De Nasdaq kon de grootste stijging voor de week noteren. Deze index steeg met 5,2%. Daarmee komt het verlies van dit jaar uit op 30,6%.

 

Wat hebben we nodig voor den stabiele stijging vanaf het dieptepunt van dit jaar?

Een afnemende inflatie in Amerika. Dit is waar het om draait. Zolang de inflatie hoog blijft zullen alle stijgingen tijdelijk zijn, in een dalende markt. Het stelsel van centrale banken in Amerika (FED) heeft aangegeven dat zolang men geen daling ziet in het inflatiecijfer men de rente agressief blijft verhogen. De volgende vergadering is in november en de verwachting na het afgelopen cijfer is dat de FED de rente opnieuw met 0,75% gaat verhogen. Ook in december wordt een verhoging van 0,75% verwacht. Maar mocht de inflatie naar beneden komen, dan zal men volgend jaar de rem op zulke grote rentestappen gaan zetten en dat is positief voor de aandelenmarkten.
Stabilisatie van de rente. Op dit moment loopt de rente fors op. Begin dit jaar stonden we rond de 1,5% voor de 10 jaar rente. Afgelopen vrijdag sloten we op 4,23%. Voor de rentemarkten is dat een enorme stijging. Veel professionele beleggers kiezen liever om hun rendement vast te zetten voor 10 jaar, dan in deze beweeglijke markten te beleggen. Als de indicaties komen dat de FED volgend jaar de rente stabiliseert of zelfs gaat verlagen, zal dit een enorme stimulans zijn voor de aandelenmarkten. In de afgelopen periode is men gevlucht in grondstoffen en bedrijven die zich bezig houden met het voeden van consumenten en de farmaceutische aandelen. Deze staan bekend als defensief. De technologie aandelen zijn fors afgestraft. Juist daar liggen straks de kansen. Op dit moment zijn er nog steeds teveel technologiebedrijven welke te duur zijn. Dat wil zeggen men maakt niet of nauwelijks winst, maar de waardering voor zo een bedrijf is nog steeds hoog, in de verwachting of hoop dat men aan de vooravond staat voor een doorbraak. Deze aandelen kunnen nog veel verder dalen. Wij denken meer aan die technologiebedrijven die zich bewezen hebben en toch fors groeien.

 

In de afgelopen week hebben we een paar glimmers van hoop gezien. Of we daadwerkelijk de bodem in de markten gezien hebben, is nog de vraag. Maar wij hebben de indruk dat we dicht in de buurt van een bodem zijn. De komende twee weken zullen bepalend zijn of de bodem inderdaad gemaakt is en dat we ons kunnen opmaken voor een (fors) herstel. Wij hebben al veel eerder aangegeven dat wij 8 november als keerpunt zien dit jaar. Dan zijn de tussentijdse verkiezingen. Dan komt er naar verwachting meer stabiliteit in het Amerikaanse beleid. De beurzen kijken tussen de zes en negen maanden vooruit. Met meer stabiliteit in Amerika en hopelijk een lagere inflatie, kunnen de beurzen gaan herstellen van een tot nu toe dramatisch jaar. Zoals al eerder gezegd, wij hebben ons kooplijstje klaar liggen.