week van 10 october

10-10-2022

Derde kwartaalcijfers.

Kenmerkend in de afgelopen week die eindigde op 7 oktober was de bewegelijkheid van de Amerikaanse beurzen. Op maandag en dinsdag schoten de indexen omhoog na een slechte maand september. In twee dagen stegen de indexen 5,4% of meer. Een goed begin voor de maand oktober. Woensdag was een pauze dag. De stijgingen konden niet vervolgd worden en de twijfel sloeg toe. Op woensdag kwam de OPEC + naar buiten dat men 2 miljoen vaten per dag minder gaat produceren. Een hogere olieprijs is tot nu toe een van de belangrijkste drijvers van de inflatie geweest. Dus een beperking van de productie zal zorgen voor hogere prijzen en dus een inflatie die langer zal voortduren. Donderdag en vrijdag waren negatieve dagen. Veel (particuliere) beleggers hopen dat het stelsel van centrale banken in Amerika (FED) een pauze gaat inlassen voor wat betreft het verhogen van de rente. Wij zien dat voorlopig niet gebeuren. De FED heeft duidelijk aangegeven dat de inflatie eerst voor verschillende maanden moet zakken, voordat men de renteverhogingen gaat inperken. Men wil 2% inflatie zien, al zal men nu al blij zijn met een daling richting 5% of 6%. Maar met een hogere olieprijs is dat scenario nog ver weg. Sterke banencijfers op vrijdag zorgde voor een negatieve afsluiting van de week. Maar door de sterke stijgingen van de eerste twee dagen van de week konden de beurzen in de plus de week afsluiten. De Dow-Jones index steeg voor de week met 2%. De S&&P 500 kon 1,5% winnen en de Nasdaq sloot de week af met een stijging van 0,7%.

 

Er komt veel richtingbepalend nieuws uit in de komende week.

Allereerst komen de eerste cijfers naar buiten van het afgelopen kwartaal. Donderdag en vrijdag komen een aantal banken met hun cijfers naar buiten. Dit is vaak een graadmeter voor hoe de economie ervoor staat. Op woensdag komt PepsiCo als eerste grote onderneming met hun cijfers naar buiten. Alle beleggers zijn benieuwd of de grote producenten hun stijgende grondstofprijzen hebben kunnen doorbereken aan hun afnemers en daarmee hun winstcijfers op pijl hebben weten te houden. Of dat de winsten dalen, omdat dit juist niet kon.
Als tweede zijn er de inflatiecijfers die van de afgelopen maand naar buiten komen. Woensdag komt het producentenprijs index cijfer (PPI) naar buiten en op donderdag het consumentenprijs index cijfer (CPI). De FED wil het CPI cijfer graag richting 2% brengen. De verwachting is dat dit cijfer daalt van 8,3% naar 8,1%. Is het cijfer hoger dan de verwachte 8,1% dan voorzien we verdere dalingen voor de aandelenmarkten. Valt het cijfer mee, zou dit wel eens een bodem kunnen gaan vormen voor de aandelenmarkten. Wellicht zou een meevallend cijfer een springplank kunnen zijn voor een eindejaarrally.
Als dit alles nog niet genoeg is, komen op woensdag de notulen naar buiten van de laatste FED vergadering. Deze zullen worden uitgeplozen om te zien of er al stemmen zijn opgegaan om een pauze in te voeren voor wat betreft de renteverhogingen.

 

De markten smachten naar goed nieuws. Maar tot nu toe betalen de snelle instappers de prijs. De markten lijken hun bodem nog niet gevonden te hebben. Er is nog teveel onzekerheid. En onzekerheid is iets waar de beurzen een hekel aan hebben. Het positieve nieuws is dat er veel geld langs de zijlijn staat. Veel professionele beleggers hebben dit jaar hun posities verkocht, maar niks ervoor terug gekocht. Wellicht wat obligaties, nu deze vorige week boven de 4% uitkwamen. De wil om te beleggen is er, maar de grote beleggers kijken liever de kat uit de boom, voordat men in de markten durven te stappen. Wij denken dat we dichtbij een bodem zitten. Wij gaan ervan uit dat we een eindejaarrally gaan zien. Maar of die start in oktober of november, dat is de grote vraag. De tussentijdse verkiezingen op 8 november zijn voor ons een keerpunt. Maar wellicht start de rally eerder. Wat is daarvoor nodig? Niet veel. Wellicht meevallende kwartaalcijfers van de banken. Wellicht een lager CPI cijfer dan verwacht. Het cijfer waar we nu het meest naar kijken is het VIX cijfer. Als de VIX onder de 30 noteert, dan is de kans groot dat er een stijging aankomt. Blijft de VIX boven de 30 noteren, dan zien we een stijging als tijdelijk. De VIX sloot afgelopen vrijdag op 31,36.

Maandag 10 oktober zijn de obligatiemarkten in Amerika gesloten in verband met “Columbus Day”. De overige markten zijn wel gewoon open.