Bodemvorming?
In de afgelopen week zagen we maar een positieve dag. Alle andere dagen zagen we vaak een hogere opening om later op de dag de daling in te zetten. Zal de komende week anders zijn? In Europa kwam de inflatie uit op 10%. Veel hoger dan de 2% dat als doel dient. Ook in Europa zal men de rente gaan verhogen om de inflatie de kop in te drukken. Op vrijdag kwam het inflatiecijfer van Nederland uit. Deze was +17,1% ten opzichte van september vorig jaar. Vooral de energieprijzen zijn hier de oorzaak van. Maar ondertussen zijn we in een spiraal naar boven terecht gekomen. Dus ondanks dat de olieprijzen aan het dalen zijn, zien we andere zaken oplopen. Het grootste probleem van inflatie is meestal de loon inflatie. De reden hiervan is dat looninflatie niet tijdelijk is. Als de lonen eenmaal beginnen te stijgen, zullen deze niet snel meer naar beneden gaan. Eigenlijk bijna nooit. Dus na de energie inflatie, kwam de grondstof inflatie. Nu zien we woon inflatie en loon inflatie. Deze is altijd hardnekkig. Het oude standpunt van vele centrale banken was dat de inflatie tijdelijk zou zijn. Hierdoor is men te laat begonnen met het beperken van de inflatie. Nu zitten we in een situatie waarin de centrale banken het voor lief nemen dat de economie mag krimpen, als de inflatie maar onder controle wordt gebracht. De grootste vraag van beleggers is nu tot hoever de centrale banken willen gaan met de krimp van de economie, voordat het inflatiespook naar de achtergrond wordt gebracht. In de afgelopen week tikte de 10 jaar rente in Amerika de 4% aan. Dit is de bovenkant van onze eerdere verwachtingen van het begin van het jaar. Toen sprak niemand nog over inflatie en oplopende rentes. Wij denken dat we rond de 4,5% kunnen komen voor dit jaar. Dat zal druk blijven zetten op de aandelenkoersen. In de afgelopen week moesten de aandelenindexen nog fors inleveren. De Dow-Jones en de S&P 500 daalden beiden 2,9% voor de week. Opvallend was dat de Nasdaq iets minder daalde. Namelijk 2,7% voor de week.
Zoals we vorige week al schreven lijkt het erop dat de beurzen klaar zijn voor een herstel. Maar of dit herstel van lange duur zal zijn, dat is natuurlijk maar de vraag. Er zijn veel onzekerheden. Denk aan de situatie rond de Oekraïne en Taiwan. Maar ook de tussentijdse verkiezingen in Amerika die op 8 november zullen zijn. Ook het beleid van de centrale banken wereldwijd is onzeker. Al denken wij dat we uit kunnen gaan van wat het stelsel van Centrale Banken in Amerika aangeeft. Al is dat niet veel goeds. Om de indexen echt te kunnen laten draaien moeten we de volgende zaken in de gaten houden.
Een lagere inflatie. Als de inflatie gaat dalen, zullen de centrale banken de rente minder agressief verhogen. Men zal dan willen zien wat de huidige verhogingen doen voor dit cijfer. Als de inflatie naar verwachting drie maanden achtereen zal dalen, zullen de centrale banken zeker de verwachte renteverhogingen in de ijskast zetten. Maar zolang de inflatie blijft oplopen of rond het huidige nivo blijft hangen, zien we de centrale banken niet snel hun rentebeleid aanpassen. Lees het stoppen van verdere renteverhogingen.
Het stabiliseren van de rente en het uiteindelijk dalen van de rente. In Amerika zagen we in de afgelopen week de 10 jaar rente de 4% aantikken. Waarom zouden beleggers aandelen willen kopen als men 4% rente krijgt, zonder een risico te lopen. Rente is een concurrent voor aandelen. Rente wordt ook als vluchthaven gezien tijdens onrust. Aan het begin van dit jaar stond de rente rond de 1,5%. We hebben dus al een grote sprong gezien. Voor de grote beleggers wordt het tijd om voorzichtig weer obligaties te gaan kopen, als de rente boven de 4% noteert. Wellicht dat we tijdelijk 4,5% gaan zien, maar de vraag is hoe lang en in welke omstandigheid. Is dat door een oplopende rente van de centrale banken of omdat er een calamiteit is.
Als laatste een stabiele of lagere dollar. Een dure dollar zorgt dat grondstofprijzen die in dollars genoteerd worden voor andere valuta’s duurder wordt. Het renteverschil tussen bijvoorbeeld Europa en Amerika is groeiende. Daardoor kopen veel Europese beleggers liever Amerikaanse obligaties. Hierdoor ruilt men automatisch Euro’s in voor dollars. Als die vlucht stopt, is er meer balans tussen de rentes wereldwijd en kunnen we dat zien als een stabiliserende factor.
Kortom er is werk aan de winkel voor de indexen. Wij verwachten binnenkort een tijdelijke bodem in de aandelenmarkten. Hoever de stijgingen zullen zijn is de grote vraag. Maar om nu het veilig sein te geven is aan de vroege kant. We hebben meer bevestigingen nodig. De VIX is een goede graadmeter. Als we die onder de 25 zien zakken, komt er meer rust op de aandelenmarkten en ligt de weg open voor (tijdelijke) stijgingen. Wij houden nog even ons kruit droog.