week van 20 april

20-04-2020

Teveel, te snel?

Op de donderdag na, zagen we weer grote uitslagen. Iedere dag minstens 1% stijging of daling. We leven tussen hoop en vrees. De kwartaal cijfers zijn op gang gekomen. De resultaten zijn zoals verwacht slecht, maar de beurzen willen kijken naar wat de toekomst brengt en daardoor konden ook de afgelopen week de beurzen oplopen. Dat zijn nu twee weken van stijgingen. De Dow-Jones won 2,2% voor de week. De S&P 500 deed het nog wat beter met een stijging van 3%. De Nasdaq was de best presterende beurs, met een stijging van 6,1% voor de week. De bedrijven die profiteren van het thuis blijven, profiteerden het meest. Netflix kon een record stand noteren en ook de overige bedrijven die profiteren van het thuis blijven gingen fors vooruit.

 

De FED pompt meer en meer geld in het financiële systeem. Er is nu voor $3 triljoen in hulp toegezegd. Om dit even in perspectief te plaatsen: De hele tweede wereld oorlog koste Amerika rond de $4,1 triljoen. Dat was over een periode van vier jaar! De hele “war on terror” sinds de aanslagen op New-York, dus inclusief de oorlogen in Irak, Afghanistan en Syrië koste tot nu toe $3 triljoen. Dus wat de FED nu in twee maanden doet is ENORM. Dat hielp de beurzen dan ook te stijgen. Maar waar wij ons zorgen om maken is dat de beurzen een aantal zaken even links laten liggen. Allereerst is dat in vier weken tijd er 22 miljoen mensen een werkeloosheidsuitkering hebben aangevraagd in Amerika. Niemand kan inschatten wanneer we weer “normaal” boodschappen kunnen doen, laat staan vrij reizen. De toeristen sector zal er over zes maanden heel anders uit zien. Veel gevestigde namen zullen het niet kunnen volhouden. En toch zagen we de beurzen in de afgelopen twee weken herstellen. De Dow-Jones en de S&P 500 rond de 15% en de Nasdaq ruim 16%. Wij vinden een stijging van deze omvang in zo een korte tijd, zonder echt positief nieuws, vragen om een pauze/daling. Momenteel neigen we eerder naar een daling, dan naar een pauze. De beurzen kijken inderdaad altijd zes maanden vooruit. Maar wie weet wat er over zes maanden gebeurd? Twee maanden geleden wisten we niet dat de beurzen met ruim 40% zouden dalen in een paar weken tijd. Natuurlijk zijn we blij met de forse stijging, na het bloedbad welke we in maart zagen. Maar we kijken met argusogen naar de snelheid van het herstel. Een oude wijsheid zegt dat de beurzen er niet zijn om ons te plezieren. De beurzen doen wat de beurzen willen en meestal is dat het tegenovergestelde van wat de meerderheid denkt. Daarom is beleggen op de beurzen vaak zo frustrerend voor de meeste beleggers, zelfs voor de professionals. Donderdag en vrijdag hebben wij het zekere voor het onzekere genomen en afscheid genomen van de meeste van onze aandelen. Een daling tussen de 5% en 10% zou niet raar zijn. Meestal zijn we heel optimistisch, maar wij denken dat we eerder 10% zullen dalen, dan 5% en misschien zelfs meer. De toerisme sector is bekend, maar waar wij ons zorgen om maken is de oliesector. De OPEC en Rusland plus nog een aantal landen hebben besloten om de olie productie met 10 miljoen vaten per dag terug te schroeven. Maar doordat er bijna niet gereisd wordt, wordt er veel minder afgenomen dan voorheen. Veel fabrieken liggen stil, weinig auto’s zijn op de weg en ook het luchtruim is zo goed als leeg. Bijna alle opslag capaciteiten zijn vol, dus waarheen met de olie. Ja er zijn mogelijkheden. Koninklijke Olie zal het goed doen, maar wanneer koop je dit aandeel? Wij kopen in vier gelijke delen, om zo een goede gemiddelde kostprijs te krijgen. Maar voor de rest kijken wij de beurzen even aan vanaf de zijlijn. We stappen weer in als er meer duidelijkheid komt. Wij hopen op lagere koersen dan dat we vandaag zien.

 

Een kleine noot wat betreft Curaçao. Momenteel hebben we twee actieve” besmettingen. Door deze vier mensen zitten 160.000 mensen thuis. De overheid durft nog steeds niet het besluit te nemen om de lokale economie open te zetten. WAAROM?? Twee mensen die al lang besmet zijn. Ruim vier weken van (bijna) geen nieuwe besmettingen, de situatie wordt onhoudbaar! Nederland schiet te hulp met een LENING! Onze betalingsbalans is al zo zwak, een lening maakt het alleen maar NOG dramatischer. Angst overheerst! De mensen vergeten dat je een besmet iemand nodig hebt om iemand anders te besmetten. Die hebben we dus niet! Toch komen er meer ziekenhuis bedden naar Curaçao, WAAROM? OF de overheid gaat onze zuster eilanden helpen door patiënten over te nemen van hun, OF we worden voor de gek gehouden! Laat de grenzen DICHT blijven, zolang dit gaat, maar zet de lokale economie open. We gaan op vakantie in eigen land en het grootste deel van de bevolking heeft weer inkomen! Financieel gezien is dit de ENIGE oplossing. Een beslissing die men VANDAAG moet nemen! Anders zijn de financiële gevolgen niet te overzien!!!