week van 19 november

19-11-2018

Apple en China.

Na twee weken van stijgende indexen, moesten we de afgelopen week terrein prijs geven.

Een toeleverancier van Apple kwam met minder goede vooruitzichten. Een andere toeleverancier had al hetzelfde gezegd. De conclusie van de beleggers was dat de verkopen van Apple producten tegen valt. Hierdoor moest Apple flink terrein prijs geven. Omdat Apple zowel in de S&P 500 index, als in de Nasdaq index zit, moesten de indexen dus terug. Voor de week verloor de Nasdaq 2,2%. De Dow-Jones verloor ook 2,2%. De S&P 500 verloor voor de week 1,6%.

 

Niet alleen Apple had het zwaar. Ook andere technologie bedrijven moesten flink terug. Op vrijdag kwam naar buiten dat NVIDIA minder goede vooruitzichten had. Dit trok de hele sector mee naar beneden. Wat positief was, is dat de heer Trump zich voor het eerst sinds lange tijd positief was inzake een oplossing tussen China en Amerika. Op 30 november tot 1 december is er de G-20 top. Dit is een bijeenkomt van de 20 meest rijke landen. Er is een afspraak tussen de heer Xi en de heer Trump gepland. De hoop is dat er een soort van overeenkomst komt, zodat de handelsbetrekkingen tussen China en Amerika verbeterd. In de afgelopen periode hebben we gezien dat veel bedrijven voorzichtig waren met hun verwachtingen voor het komende kwartaal. De kwartaal cijfers waren over het algemeen goed, maar door de voorzichtige verwachtingen stegen de koersen meestal niet veel. De onzekerheid heerst over de voortgang tussen de twee grootmachten. Na het spreken van verschillende markt strategen komen we tot de conclusie dat men een forse koerssprong verwacht als er een positief signaal komt van de heer Xi en de heer Trump. Dit handelsconflict hangt als een zwaard van Damocles boven de aandelen markten. Zodra deze onzekerheid wordt weg genomen ziet niemand nog een probleem voor stijgende aandelen. In de afgelopen periode van dalingen zijn er een aantal redenen gegeven waarom de markten terug vielen. Een te snel stijgende rente, weinig groei in Amerika, et cetera. Maar de enige reden dat we niet omhoog gaan is dat men onzekerheid heeft over wanneer dit probleem wordt opgelost. Dus laten we hopen dat men tot enige vorm van overeenkomst komt tijdens de G-20 top.

Deze week hebben we een korte handelsweek. Donderdag zijn de beurzen dicht in Amerika in verband met “Thanksgiving”. Vrijdag zijn de beurzen maar voor een halve dag open. Er zal dan niet veel gebeuren, omdat veel handelaren de dag vrij nemen, om zo een lang weekend te hebben. Als de geschiedenis zich herhaalt, dan zullen de beurzen in de komende week stijgen. De week voor “Thanksgiving” is traditioneel een goede week. We hopen dat er wat meer rust in de beurzen komt. Veel technologie bedrijven hebben het zwaar gehad. Apple is daar een mooi voorbeeld van. Maar ook de FANG aandelen hadden het zwaar. Ons idee is dat als de beurzen een draai naar boven maken, juist deze bedrijven het meest zullen profiteren. Dus mocht u nog geen positie hebben in deze aandelen, dan is het nu wellicht een mooi moment om wat koop orders te plaatsen. Naar onze mening zijn deze aandelen te ver weg gezakt.